Spikkestad kan få renseløsning i 2025
Grunneierforum Spikkestad og Spikkestad Vel samlet rundt 130 deltakere på folkemøtet om planene for nytt renseanlegg og utviklingen av Spikkestad sentrum. Kommuneadministrasjonen peker nå på en renseløsning som kan stå klar til nye boliger, handel og service allerede i 2025.
Asker kommune har satt Spikkestad øverst på vekstplanene for de neste 20-30 årene med over 50 % planlagt vekst frem mot 2040. Ordfører Lene Conradi åpnet folkemøtet på Teglen med å understreke hvor viktig det er med innbyggermedvirkning når man arbeider med stedsutvikling.
– Det er gøy å se det store lokale engasjementet og veldig bra at dere tar med ungdommen i dette arbeidet, sa Conradi etter at hun hadde tatt frem mobiltelefonen og fotografert alle de fremmøtte fra scenen.
Conradi fortalte at hun var fullt klar over problemene med avløpskapasiteten på Spikkestad, men fortalte samtidig at man nå nærmer seg viktige milepæler i dette arbeidet.
Utreder tre mulige renseløsninger
For å kunne starte den nye utviklingen av Spikkestad, må det bygges nytt renseanlegg. Problemene med vannkvaliteten i både Oslofjorden og Drammensfjorden legger viktige premisser for dette arbeidet, og Per Øystein Funderud fra Asker kommune forklarte grundig hvordan kommunen arbeider med ny renseløsning.
–Dagens renseanlegg på Lahell tilfredsstiller verken dagens eller fremtidens rensekrav og ny renseløsning må etableres før vi kan starte med videre utbygging, fortalte Funderud.
–Vi har utredet mange alternative renseløsninger. Disse kan sorteres under tre hovedløsninger for Asker som vi vil legge frem for politikerne i januar, fortsatte han.
Asker kan enten samarbeide med Drammen og Lier om en regional renseløsning på Nordbykollen i Drammen, eller velge et samarbeid bare med Lier om et nytt renseanlegg på Gullaug. Man har også sett på muligheten for å legge nye avløpsrør østover og koble seg på VEAS i Slemmestad.
Anbefaler samarbeid med Drammen og Lier
De ulike alternativene har gjennomgått en grundig utredning og påfølgende kvalitetssikring der både økonomi, miljø og en rekke andre forhold er vurdert.
–Utredningen konkluderer med at en regional løsning sammen med Drammen og Lier vil være best for Asker. En løsning basert på at kloakken går til VEAS i Slemmestad anbefales ikke etter en vurdering av både økonomiske og miljømessige hensyn, fortalte Per Øystein Funderud.
Det er Askers politikere som skal gjøre et veivalg for Asker kommune i denne saken. Et eventuelt regionalt samarbeid må også vurderes og avgjøres i Drammen og Lier før man har en endelig konklusjon.
Millioninvesteringer
Det er beregnet at en renseløsning basert på regionalt samarbeid vil bety en investering på mellom 147 og 249 millioner kroner for Asker, mens overføring til VEAS vil koste mellom 295 og 359 millioner avhengig av om rørene legges via Bødalen eller Heggedal. De økte driftskostnadene er beregnet til mellom 2,57 og 6,8 millioner per år avhengig av om man velger det regionale samarbeidet eller en ren Askerløsning med overføring til VEAS. Også driftskostnadene er beregnet til å bli rimeligst om man velger et regionalt samarbeid.
Både innbyggere og utbyggere er utålmodige på å komme i gang med nye Spikkestad sentrum. Det ble derfor tatt godt imot at Funderud ga et lite håp om at en midlertidig renseløsning, som er god nok for den planlagte utbyggingen, kan stå ferdig allerede i løpet av 2025, forutsatt aksept fra Statsforvalter og en avtale med Drammen kommune.
Masterplan klar tidlig i 2023
De fem grunneierne som har gått sammen og dannet Grunneierforum Spikkestad, jobber med en masterplan for nye Spikkestad sentrum. Planen utarbeides i løpende dialog med kommunen og skal være klar for politisk behandling tidlig i 2023.
–Nå skal vi skape et attraktivt sentrum med boliger, handel, annen næring, torg, lekearealer og gode grøntområder, fortalte Rannveig Nyegaard Hoffman fra grunneierforumet.
Det kommer innbyggertorg og bibliotek
Asker kommune stilte med en ivrig kvartett som fortalte om planene for bibliotek og innbyggertorg på Spikkestad. Torbjørg Mosland Raen er ansatt som prosjektleder for innbyggertorget og hun starter i sin nye jobb 1. januar.
–Vi skal etablere innbyggertorg i alle våre lokalsentre og Spikkestad står nå for tur, fortalte Synnøve Osmundsen som er avdelingsleder for innbyggertorg i Asker kommune.
Innbyggertorgene skal ha boktilbud, kulturscene, lokaler for frivillighet, og kommunal veiledning. Samtidig skal de ha en tydelig lokal identitet og passe til hvert enkelt tettsted.
–Jeg er så imponert over engasjementet her på Spikkestad og gleder meg til å komme i gang i januar, sa Raen fra scenen.
Stort politisk engasjement
Grunneierforumet hadde også invitert politikerne til folkemøtet og nesten samtlige politiske partier var representert. Alle politikerne fikk tre minutter til å formidle deres tanker om utviklingen på Spikkestad før alle fremmøtte ble invitert til kommentarer og spørsmål til politikerkorpset.
–Vi har hørt om mange planer i kveld, men lite om hva dere planlegger for de eldre, spurte tidligere Røykenordfører Sigmund Hole fra salen.
Høyres gruppeleder Håvard Vestgren mente at det tross alt var gjort mye, men han ønsket seg flere innspill til utviklingsarbeidet, også fra de eldre.
–Og husk at for eksempel det nye innbyggertorget blir et godt tilbud til alle generasjoner, understreket Vestgren.
Både politikerne og publikum er opptatt av kollektivtilbudet og mange lurte blant annet på hvordan Asker kommune arbeider med de store kollektivselskapene VY og Ruter. Arbeiderpartiets Ivar Granum sa humoristisk at det vel nesten var lettere å snakke med kongen enn å komme i kontakt med Ruter og VY, men han understreket hvor viktig toget er for utviklingen av Spikkestad.
–Jeg ser at ungdommen ønsker seg «maccern» mens de voksne ønsker seg vinmonopol. Jeg støtter dem begge og minner om hvor viktig det er å trekke med seg innbyggerne i utviklingen, sa Granum.
MDGs Hanna Lisa Matt fortalte at hun først og fremst var med på folkemøtet for å lytte og at hun var imponert over engasjementet.
–Jeg er nesten litt misunnelig på Spikkestad med torg, kafe og tog. Vi må legge til rette for gående og syklende i tillegg til et godt kollektivtilbud og ta vare på natur og klima når vi utvikler Spikkestad, sa hun.
Tonje Lavik fra Frp var utålmodig på arbeidet med ny renseløsning og var redd for ytterligere forsinkelser.
–Dette prosjektet kan ikke skyves mer ut i tid, sa Lavik, før hun avsluttet med en oppfordring til publikum om å bruke politikerne og ta kontakt.
Senterpartiets Oddvar Igland var også utålmodig og mente blant annet at flere tilbud til ungdom burde kunne komme forholdsvis raskt på plass.
–Og så er jeg veldig positivt overrasket over det store og folkelige engasjementet, fortalte han etter å ha vært med på to folkemøter på Spikkestad i år.
Gro Buttingsrud fra Venstre var glad for at det snart blir innbyggertorg også på Spikkestad. Hun sa også at kommunen må passe på slik at bruk av deres lokaler ikke utkonkurrerer lokale lag og foreninger som har ekstrainntekter fra utleie.
–Vi kan ikke risikere at frivilligheten må redusere aktiviteten fordi kommunen utkonkurrerer dem, understreket hun.
–Og så må vi jobbe for å få redusert reisetiden mellom Spikkestad og Oslo med toget. Det tar jo lengre tid nå enn på 60-tallet, sukket Buttingsrud.
Fra Rødt kom Bård Kjetil Dahl som understreket at de gode ideene og forslagene kommer fra innbyggerne. Han var positiv til bibliotek og innbyggertorg, men var samtidig bekymret for at det tar for lang tid.
–Og så er det helt OK med boligbygging, men jeg er ikke så opptatt av mengde. Den sosiale profilen og klimaperspektivet er viktigere og matjord er hellig, mente Dahl.
Stort engasjement til sent på kveld
Møteleder Tom Bratlie kunne fornøyd konkludere med at Spikkestads innbyggere igjen hadde vist ansvar og engasjement for stedsutviklingen og ønsket både politikere og innbyggere velkommen til nye folkemøter i 2023.