Stort engasjement på dialogmøte om fremtidens Spikkestad
Grunneiersamarbeidet på Spikkestad inviterte til dialogmøte om fremtidens Spikkestad den 2. juni 2022. Rundt 60 fremmøtte viste stort engasjement og gav tydelige tilbakemeldinger til utviklerne.
Samlingsstedene
Den første oppgaven vi ga til deltakerne, var å markere bosted og møteplasser på et stort kart. Denne øvelsen viste med all tydelighet at dagens Spikkestad sentrum, med butikker, jernbanestasjonen, Teglen og Stasjonen kafé, er den viktigste møteplassen på Spikkestad. Den andre møteplassen som bli tydelig markert, er idrettsanlegget til ROS. Når vi ba folk velge ut sitt favorittsted var det mange som valgte sentrum eller idrettsanlegget, men her så vi også at mange valgte seg marka som favorittsted.
Hvorfor liker vi oss så godt på Spikkestad?
Deltakerne ble plassert i grupper og diskusjonene var livlige. Den første gruppediskusjon dreide seg om hvorfor man valgte å flytte til Spikkestad – og fortsatt bor der. Det var flere som trakk frem tilgjengelighet på boligtomter samt gunstige boligpriser som grunnen til at man valgte å bosette seg der. Mange valgte også å trekke frem det gode sosiale miljøet på Spikkestad og et godt skole- og barnehagetilbud. Men de tre faktorene som er viktigst for dagens innbyggere er idrettstilbudet, naturen og den gode kommunikasjonen.
Ønsker seg flere tilbud
Når vi ber folk fortelle om hva de savner, er det først og fremst et bredere handels- og servicetilbud som trekkes frem. Det er også mange som savner innbyggertorg og bedre kommunikasjon – da nevnes spesielt bussforbindelsen til Drammen. Alle øverst på ønskelisten står bibliotek, apotek, vinmonopol og flere serveringssteder.
Når vi inviterte gruppene til å spå om hva som blir viktig for de som vil vurdere å flytte til Spikkestad i fremtiden, tror man at kommunikasjon og naturen blir viktigst. I tilleg trekker man fram et godt skole- og barnehagetilbud, idrettstilbud og at man klarer å lage ulike boliger som treffer forskjellige kjøpegrupper – fra unge til eldre. Boligprisen tror man også vil spille en viktig rolle.
Lokale arbeidsplasser
Spikkestad er utpekt som et lokalsenter i Asker som skal prioriteres høyt. En viktig faktor for et godt lokalsenter, er at mange kan finne seg arbeid i nærmiljøet. Vi ba om innspill til hva man kan gjøre for å få etablert flere lokale arbeidsplasser på Spikkestad. De fleste etterlyste næringstomter og tilgjengelige kontorlokaler til lave priser som det viktigste for å få til dette.
Utfordringer og muligheter med stor vekst
Ifølge Asker kommunes boligbyggeprogram, kan Spikkestad få en vekst i antall boliger på 52,6 % frem til 2050. Dette vil bety at Spikkestad blir det stedet i Asker med den aller høyeste veksten i perioden. Vi ba folk diskutere hva de trodde ville bli de største utfordringene med denne veksten. Man var bekymret for kapasiteten på pendlerparkering, støy i byggeperioden og at man mister trygghet og grønne lunger. Noen er bekymret for blokkbebyggelse og mangel på gang- og sykkelstier. Press på marka og utbygging som truer grensen til marke ble også fremhevet. De aller største bekymringene er knyttet til kapasitet på skoler og barnehager, infrastruktur samt konsekvensen av økt trafikk.
Men vekst betyr også positive muligheter. Når vi ba om eksempler på dette, er det spesielt et bedre og mer mangfoldig handels- og servicetilbud, flere lokale arbeidsplasser og også flere kulturtilbud som peker seg ut. Andre trekker også frem muligheten for at flere yngre blir boende på Spikkestad om man lykkes med veksten, og at flere innbyggere også betyr høyere inntekter i kommunekassa.
Innbyggertorg og rask endring
Vi ba om innspill til plassering av et midlertidig innbyggertorg på Spikkestad. Det var det gamle Elopak-bygget samt Teglen som utpekte seg, men også skolen og «Vårsol» ble trukket frem som mulige lokaler. Ellers var det kommentarer på at man ikke trenger å vente med å få etablert et innbyggertorg. Det er bare å sette i gang!
Innbyggerne på Spikkestad ønsker seg en helhetlig plan for utviklingen og er spesielt opptatt av et godt samarbeid mellom ulike aktører. Man kunne også tenke seg rimelige lokaler til frivilligheten og mener at Teglen i utgangspunktet burde vært mye mer åpent for befolkningen. I dag er det stengt etter kontortid.
Fremtiden
Når deltakerne ble bedt om å beskrive hva de tror og håper vil beskrive Spikkestad i fremtiden, trekker de frem kommunikasjon og natur som det viktigste. Deretter håper man at et godt skoletilbud, tilbud til ungdom og et inkluderende samfunn for alle aldersgrupper skal preg Spikkestad. Slik håper man å få mange gode nye naboer som blir boende og er med på å skape mangfold og trygghet.
Spikkestad – quo vadis?
Asker kommune har lagt svært ambisiøse langtidsplaner for Spikkestad. I dag er det 1900 boliger der. Dette kan øke til 3000-3500 boliger i 2050. I dag er det manglende kapasitet på kommunal infrastruktur som holder boligbyggingen tilbake.
Grunneiersamarbeidet på Spikkestad er i løpende dialog med Asker kommune for å bidra til fortgang i kommunale investeringer. Samtidig arbeider vi med en helhetlig plan som skal sikre at både nåværende og fremtidige innbyggere på Spikkestad får det gode lokalsenteret de ønsker seg.
Vi skal nå gjennomgå alle de gode innspillene vi har fått gjennom dette første dialogmøtet, og planlegger et nytt dialogmøte høsten 2022 der vi vil gå dypere inn i prioriterte saker. Frem til da ønsker vi både nåværende og fremtidige naboer på Spikkestad en riktig god sommer.
Grunneiersamarbeidet på Spikkestad
One thought on “Stort engasjement på dialogmøte om fremtidens Spikkestad”
Fikk ikke vært på møtet; men veldig interresant å lese etterpå. Enig i det meste; som sier at bør bli et vekstområde. Siden er født her , så venter bare på den store sentrumsutbyggingen.